čtvrtek 2. května 2013

Olomouc a zpět s LEO Express

Na českém trhu se objevil nový vlakový dopravce LEO Express. Při první příležitosti jsme se ho rozhodli otestovat.
Jeli jsme z Frýdku-Místku přes Ostravu do Olomouce a zpět. Máma, táta a 14ti měsíční kluk.

Jízdenky je nutno rezervovat předem. Objednali jsme si tedy lístky pro dva dospělé a jedno dítě do 6 let. Dítě do 6 let, i když je v kočárku, má nárok na sedadlo. Cesta jedním směrem nás vyšla na 218 Kč. 
Leo Experess nabízí naprosto bezkonkurenční zázemí pro cestující rodiny s malými dětmi. Ve vlaku jsou celkem čtyři místa, kde jsou vždy dvě sedadla  a před nimi volný prostor vyhrazený pro kočárek. Dvě místa jsou ve voze A (ty mají menší prostor pro kočárek) a dvě místa ve voze D (tam je prostor pro kočárek mnohem větší). 
Musím říct, že je to velmi pohodlný způsob cestování s malým dítětem. Rodič má dost manévrovacího prostoru, kočárek je hned při ruce - slouží jednak jako sedadlo pro dítě, ale taky jako velké zavazadlo, kde máte všechny potřebné věci. Navíc před vámi nikdo nesedí, takže vaše dítě má dost prostoru se projevit, aniž by někoho výrazněji rušilo.
Vlak je nízkopodlažní a celý volně průchozí (čehož náš malý průzkumník hojně využíval). Bohužel při výstupu a nástupu musíte překonat dva malé schůdky, takže bez pomoci si s kočárkem sami neporadíte. Po ruce je ale vždy pracovník obsluhy vlaku nebo nějaký ochotný cestující, takže nemyslím, že by to byl problém. Na internetu jsem našla obrázek, s nájedzdovou plošinou pro kočárek. Takovou možnost nám ale nikdo nenabídnul. 
Další pozitivní věcí je přebalovací pult na záchodě. Záchody jsou ve vlaku celkem tři a pouze jeden má přebalovací pult, ale i tak je to pokrok :-) Je to ten největší záchod určen i pro vozíčkáře ve voze C.  
Co se líbilo hlavně našemu synovi, byl skvělý výhled z okna, jelikož ta jsou níž, než běžně bývají.
Personál byl milý, nápomocný, vše tak, jak má být. 
Dostali jsme noviny zdarma, zkusili jsme i občerstvení. Cenově rozumné, kvalita dobrá. Ale co se týče gurmánského zážitku, tak LEO na RegioJet prostě nemá :-) 

Suma sumárum. Vlaky LEO Express můžeme pro cestování s malým dítětem rozhodně doporučit. V létě plánujeme cestu do Prahy a LEO bude horký kandidát.