pondělí 9. ledna 2017

A kočárek máte?

Touto otázkou mě před časem překvapil řidič meziměstského autobusu při nákupu jízdenky. 
Nechápavě jsem na něho hleděla a když po mě chtěl více peněz než obvykle, začala jsem pátrat, kde je zakopaný pes. 

Cestovala jsem totiž autobusem sama se dvěma dětmi - se starším Františkem a malou Bělou v nosítku. Žila jsem v přesvědčení, že děti do 6 let cestují zdarma. Našla jsem si přepravní podmínky a zjistila, že vycházejí z cenového věštníku ministerstva financí, kde píšou, že:

1. Děti do dovršeného 6. roku v doprovodu osoby starší 10 let se přepravují bezplatně, oprávnění k bezplatné přepravě dítěte však zaniká
a) jde-li o druhé a další dítě v doprovodu jednoho a téhož cestujícího,
b) bylo-li dítěti na žádost je doprovázejícího cestujícího zajištěno dopravcem samostatné místo k sezení,
c) zaujímá-li dítě s cestujícím je doprovázejícím ve vozidle, jehož všechna místa k sezení jsou plně obsazena, dvě místa k sezení.
Dítě v kočárku se přepravuje vždy bezplatně, a to včetně kočárku. 

Takže, kdybych cestovala s Bělkou v kočárku, cestují obě děti zadarmo. Takhle cestovalo jedno dítě zadarmo a za druhé dítě jsem platila 50% jízdného.

Zdá se mi to nějaké podivné. Chápu, že autobus není nafukovací a že jeden dospělý si s sebou nemůže vzít x dětí. Ale proč ten kočárek?
Dítě v nosítku nebo šátku ve srovnání s kočárkem zabírá minimum prostoru, tak proč je kočárek zvýhodněn? Je to nějaký magický předmět, který mi vyčaruje jízdu zadarmo? 

Osobně to moc neřeším, protože takto cestuji jen nedaleko do vesnice, kde bydlí babička a jízdné je v řádech korun. Ale pokud někdo takto jezdí delší trasy, může se jízda autobusem s dětmi docela prodražit. 

Máte někdo podobnou zkušenost? 
Co si o tom myslíte? Mělo by ministerstvo nějak upravit podmínky?