pondělí 13. května 2013

Praktické návleky

Pokud cestujete s malým dítětem, které už chodí... Co chodí! Šlápne do kdejakého bahna, skočí do každé kaluže, ráchá se hodinu v mokrém písku a různé variace na toto téma, oceníte jednu praktickou pomůcku. Návleky na boty. Jsou to podobné, jako ty u lékaře, jen ušité z nepromokavé šusťákoviny. Využijete je hlavně ve vlaku, autobusu, v cyklovozíku na cestě ze zahrady, v nosítku na výletě, v kočátku.  

Dají se buď koupit (například zde) nebo ušít. Já, šitím příliš nepolíbená matka, jsem návleky koupila. Ovšem po týdenním nošení se mi podařilo jeden návlek ztratit. Přišlo mi škoda znovu investovat 300 Kč, vrhla jsem se tedy na domácí tvorbu. Je to celkem jednoduché, zvládne to i takové kopyto, jako jsem já. 

Návod
Co potřebujete?
Materiál (látku ze starého deštníku), jehlu, pevnou niť, gumu do trenek, dva knoflíky, mašli. 
Jak na to?
Vezmeme si botičku, postavíme na papír a vytvoříme předlohu pro střih. Je to obdelník. Od botičky vlevo a vpravo přidáme minimálně 4 cm a od botičky nahoře a dole také minimálně 4 cm. Proč tolik? Jeden centimetr na šev a zbývající prostor, aby se nám tam botička dobře vešla a aby nám návlek vydržel aspoň dvě velikosti boty. 


Máme-li šablonu z papíru hotovou, vystřihneme s její pomocí šest obdelníků z látky. Vezmeme dva obdelníky, otočíme látku na rub a sešpendlíme na straně A (viz obrázek níže). 
Pak sešijeme k sobě. Já šila ručně, jde to, ale trvá to. Strojem to budete mít raz dva. Pak jednu se ztran B přeložíme asi centimetr  a půl a ušijeme tunýlek na gumu. Vezmeme třetí obdelník a strany B přišijeme ke stranám B u třetího obdelníku. 

U spodního obdelníku sešijeme i strany A a pak ještě uděláme dva záševky na "špičkách". Takže nebudou cípy ven, ale budou schované vevnitř. 

Navlečeme gumu pomocí zicherky, otočíme rubem dobnitř a hotovo. Pokud chcete návleky veselé, našijete např. knoflíky jako oči a uvážete mašli. Je to jednoduché a dětem se to líbí. U druhého návleku  je postup stejný.