čtvrtek 4. ledna 2018

Dětské oblečení musí vydržet všechno

Děti a oblečení, kapitola sama pro sebe. 
Protože car-free život se v mnoha ohledech liší od normálu, i na dětské vybavení má specifické nároky. František navíc chodí do lesní školky a kvalitní oblečení je tedy základ.

Dětské vybavení dělím na dvě kategorie:
1. kategorie "musí vydržet všechno"
2. kategorie "běžné nošení"


1. kategorie "musí vydržet všechno"
Je to základ výbavy pro děti. U těchto věci hledím na co nejvyšší kvalitu - kvalitní materiály (hlavně kůže a vlna), odolnost proti vodě a větru, kvalitní zpracování, lehkost, multifunkčnost. 

Tyto věci buď kupujeme nové a nebo, pokud se podaří, nakupujeme z druhé ruky na internetu (různé bazary nebo Facebookové skupiny) či v secondhandech. Tyto věci často děti dostávají i jako dárek od babiček a dědečků. 

Co patří do této kategorie:

  • boty - musí být lehké, kožené, vydržet vodu, mají kvalitní podrážku (poslední dobou hledím i na to, aby byly co nejvíce barefoot)
  • celoroční softshellová bunda a kalhoty
  • termoprádlo
  • zimní doplňky - kukla, rukavice a ponožky

Tyto věci kupuji většinou v unisexovém provedení. Jednak proto, že děti tyto věci po sobě většinou dědí a taky proto, že se pak lépe dále prodávají. Vyšší cena za věc potom už tak moc nebolí, když člověk ví, že ji potom prodá za 70-80 % původní ceny. 



2. kategorie "běžné nošení"
Toto jsou věci, u kterých až zas tak moc nehledím na kvalitu. Sem patří trika, tepláky, mikiny, bundy na běžné nošení atd. Snažím se kupovat 100% bavlnu, většinou jednobarevné provedení nebo univerzální vzory (pruhy, puntíky apod.). Základ je, aby se věci daly dobře kombinovat. 

Věci nakupuju většinou v secondhandu nebo dědíme od příbuzných a kamarádů. Občas něco koupím v běžných řetězcích (Lidl, H&M). Například zimní bundu kupuju vždy v secondhandu. Platit kolem tisíce korun za něco, co František nosí max dva měsíce, mi přijde zbytečné. O to více investujeme do softshellové bundy, kterou využije celoročně.


Jak vypadá základní Františkova (6 let) výbava?
Léto: pět univerzálních triček, dvě mikiny, troje tepláky, troje kraťasy.
Zima: tři teplejší mikiny, zimní bunda, tři trička s dlouhým rukávem.
Celý rok: softshellová bunda a kalhoty, gumová bunda a kalhoty, gumáky, termoprádlo (v zimě jako základní vrstva, zbytek roku jako druhá vrstva), pláštěnka, jedna slušná košile a kalhoty.

Jak vypadá základní Bělčina (2 roky) výbava?
Léto: pět univerzálních triček, dvě mikiny, troje legíny, dvoje šaty, troje kraťasy, lehká bunda.
Zima: tři teplejší mikiny nebo svetry, zimní bunda, tři trička s dlouhým rukávem.
Celý rok: softshellové kalhoty, gumová bunda a kalhoty, gumáky, termoprádlo, pěkné šaty.



Tipy na osvědčené věci pro děti z kategorie "musí vydržet všechno"

Boty
Chodíme fakt hodně, takže boty jsou základ :-)

Pro malé děti:
Bělka má hodně úzkou nohu, nejlepší zkušenost máme z botami Filii šířka M (ty s hvězdičkou). Jsou drahé jak čert, ale dají se dobře prodat nebo koupit na bazaru. U barefoot bot se člověk nemusí bát koupit boty z druhé ruky. Na co si dát při koupi pozor najdete zde. Velmi dobrou zkušenost máme i s botami DDStep 015. V létě nosíme cvičky z Decatlonu, capačky Dadoos a sandálky Nike Sunray Protect.

Pro větší děti:
Celoročky kupujeme většinou superfit s goretexem (v lesní školce je to potřeba). Zimní boty jsme už přestali kupovat a místo toho období od podzimu do brzkého jara kupujeme pohorky s membránou Olang. Snažila jsem se sehnat nějaké vysoké barefoot nebo kompromisní boty s membránou do lesní školky, ale marně. Budu ráda za tip :-)  
Na léto kupujeme sandály Keen CNX. 
Za objev století považuju gumáky Demar Mammut. Do lesní školky must have! Jsou lehké, vydrží mráz až -30°C, mají vyjímatelné pratelné vložky z pravé ovčí vlny. Ideální do bláta, vody, sněhové vánice. 

Softshellové oblečení
Kalhoty už několikátý rok kupujeme u Kukadloo. Mají super střih (v pase se dají utáhnout, takže nepadají ani našim žížalám), pěkně vypadají a hlavně mají dobrý softshell. Bundu jsme taky kupovali u Kukadloo, ale zklamala nás kvalita (hlavně suché zipy) a tak už druhý rok kupujeme bundu u Outdoorkids a jsme moc spokojeni. 

Ještě k softshellu. Důležité parametry jsou voděodolnost a paropropustnost. Podle mě je nejlepší parametr voděodolnost W/P: 10.000 mm a paropropustnost CDI: 5.000 g/m. Materiál vydrží drobný déšť a vlhko (sezení ve vlhké trávě a písku), ale má dostatečnou prodyšnost. Běžně se prodává 10.000/3.000, ale děti, které se hodně hýbou, se v něm potí. Naopak větší paropropustnost zase tak neizoluje a dětem může být zima. 

Termoprádlo
Pro malé děti jsou super věci od ManyMonths. Kvalitní merino a rostoucí střih. Bělka má rostoucí body/tričko a je to fakt super věc. V zimě jako základní vrstva, v létě jako mikina. Merino věci se mi daří kupovat v secondhandech nebo na internetu třeba zde. František nemá rád merino a ocení termoprádlo z Lidlu. 

Zimní doplňky
V čem naše děti uvidíte od podzimu do jara? V kuklách od ManyMonths. Proč? Mají chráněný krk, uši, hlavu, čelo. Když jim je teplo na hlavu, kuklu jen stáhnou a krk mají pořád v teple. Kukla navíc skvěle sedí pod cyklopřilbu. Kukla je dost tenká, takže v zimě slouží jako základní vrstva pod čepici. Ty většinou kupuju vlněné ze secondhandu. Dobrou zkušenost máme také s čepicemi Roli, které jsou speciálně vyrobeny jako čepice pod přilbu. 

Rukavice kupujeme od firmy Fantom. Super matroše i střih a cena velmi dobrá. 
Do lesní školky ideální tyto, běžné nošení tyto.  

Zimní ponožky jedině s vlnou. Většinou kupujeme od firmy VoXX

Gumové kalhoty a bundy kupujeme, asi jako většina lidí, v Lidlu. 

Mimitipy
Ještě pár tipů co se nám osvědčilo pro miminko. Protože jsem hodně nosili, tak opět funkční merino prádlo (koupeno z druhé ruky) a fleesové overaly z Lidlu. Hodně jsme taky využili půjčenou zateplenou kapsu na nošení. Do kočárku na zimu se nám moc osvědčila Columbia péřová kombinéza - lehká, teplá, stačilo jen podvléct merinem a dítě spokojeno :-) 

Doufám, že článek někomu ušetří čas a peníze. Děti podle mě potřebují opravdu jen pár kvalitních základních kousků a na ostatních věcech člověk může dost ušetřit. Tak ať nám rostou :-)


PS: I když jezdíme hodně na kole, děti se zatím obešly bez speciální výbavy na kolo. František ale už projevil přání mít cyklokraťasy a dres. Hádejte co dostane od babičky na narozeniny? :-)