pátek 18. září 2015

FollowMe

Tříleté dítě na vlastním kole? Není problém. Jak ale řešit úseky jeté po silnici, stoupání nebo když už prostě nemůže? K tomu slouží tažná zařízení.

Asi jste se už setkali s tažnými tyčemi. Rodič na velkém kole, dítě na malém, mezi nimi tyč spojující sedlovou trubku dospěláckého kola s rámem pod hlavovým složením dětského kola. Tyč je lehká, skladná, účel splní. 

Švýcarské FollowMe je něco lepšího. Možná jste si někdy všimli, že děti zavěšené na tyči jedou nezřídka nakloněné. To se Vám s FollowMe nestane. Dítě jede pevně a bezpečně uchycené za vámi. Název FollowMe jej plně vystihuje – následuje vás. Druhou výhodu vidím ve volném prostoru nad zadním kolem, tedy můžete s FollowMe použít brašny nebo zadní cyklosedačku.



A co nevýhody? Hmotnost, cena, objemnost. Porovnám-li s nejrozšířenější tyčí Trail Gator, která papírově váží 2,5 kg, s FollowMe táhnete rovnou 4 kila. Přitom cena FollowMe je čtyřnásobná. Plus vynášet do schodů kolo s FollowMe je pěkná řehole – co na tom, že váží sejně jako cyklosedačka – je za kolem, takže při nošení posouvá jeho těžiště a prodlužuje délku kola. Má to teda vůbec cenu? Má :) S FollowMe je totiž parádní poježdění. 

Zavěsíte za něj dětské kolo od nejmenšího 12“ po největší 24“ (ale kdo by se s takovým tahal). Dospělácké kolo by mělo mít velikost kol 26“ (horské) až 28“ (trekové). Poslední roky preferovaná horská kola 29“ se kamarádí s FollowMe aktuálně pouze při použití úzkých plášťů 44mm – třeba s tím výrobce časem něco udělá.

Pro použití FollowMe je třeba na dospěláckém kole vyměnit zadní osu za speciální, dodanou. Na ní se FollowMe nasazuje. Potom trvá cca 1 minutu FollowMe na kolo nasadit. Na dětském kole se vymění šrouby předního kola za delší dodávané a ke spodní trubce rámu se přišroubuje protikus k FollowMe (tím strávíte nejvíc času, naštěstí jednorázově). Zapojení dětského kola do FollowMe je pak otázkou asi 30sekund. Ideální je toto dělat, pokud velké kolo někdo s dospělých přidrží. Jde to ale i s kolem opřeným.

Jaké jsou vlastnosti takového „tandemu“? 
Pokud dítě zabrzdí přední brzdou, neděje se nic, přední kolečko má pár centimetrů nad zemí. Pokud zabrzdí zadní brzdou, zpomalí vás to. Citelné to je hlavně při stoupání :) Pokud šlápne do pedálů, v případě, že dosáhne stejné „rychlosti“, jako vy, pomáhá vám. Na kole 12“ tohle ale připadá v úvahu snad jen při stoupání. Čím větší dětské kolo, tím může být pomoc při šlapání významnější. Tandem za vámi poctivě zatáčí, dítě o své vůli zatáčet nemůže, přední kolo má zablokované. Součástí FollowMe je osa, díky které dětské kolo zahýbá až o cca 70° vpravo nebo vlevo za vámi. Klopíte-li, klopí i dětské kolo.

Je vhodné, aby dítě, ač taženo, mělo ruce na řidítkách, nohy na pedálech a sledovalo jízdu. V žádném případě by nemělo usnout. Nám se to nikdy nestalo, od jiných víme, že používají zpětné zrcátko na řidítkách nebo starší sourozenec bdělost mladšího hlídá.

Nakonec osobní zkušenost s bazarovým prodejem. Při ceně 6.000 Kč jistě nejen nás napadlo pořídit FollowMe z druhé ruky. Pořídili jsme za 2.750 Kč, původní majitel jej používal jen na dvou dovolených. 

Problém 1: byl stržen závit speciálního šroubu, kterým se připevňuje protikus na dětské kolo. FollowMe bylo v záruce a pan Fiala z VeloFiala je člověk na svém místě: šroub nám obstaral. 

Problém 2: ač má být hlavní výhoda, že dítě nejezdí nakloněné, při testovací jízdě František nakloněný jel. Stačilo posunout šrouby regulující velikosti dětského kola do stejné vzdálenosti na levé a pravé straně a vše bylo v cajku. Problémy vyřešeny a tradááá na výlety.