pondělí 21. března 2016

Lehké dětské kolo

Lehké dětské kolo? Není to protimluv? Následující článek vám přiblíží, jak jsme vybírali kolo pro našeho čtyřletého syna.

Dítě čtyřleté nebo 100 cm vysoké drandí obvykle na dětském kole velikosti 16 palců. Kola téhle velikosti jsou bohužel nezřídka těžká. Pokud to srovnám, mé kolo dosahuje 20 % mé hmotnosti. Dětské kolo velikosti 16“ často váží 70 i více procent hmotnosti čtyřletého dítěte. Co s tím?  

Bez nároku na úplnost výčtu se podívejme, jaká lehká dětská kola se v současnosti nabízejí:



Jak vidíte, se snižující se hmotností roste cena. My šli do Beletru. Ještě na podzim 2015, kdy jsme jej kupovali, stál 9.000 Kč. Dnes je o tisícovku dražší. Na bazarech se pod 6.000 Kč nedostanete. Má smysl kupovat dítěti tak drahé kolo? To si musí zodpovědět každý sám. 

My se s vyšší cenou vyrovnali takto:

  • Máme dvě děti, takže předpokládáme, že 16“ kolo bude minimálně 4 sezóny v permanenci.
  • Permanence, je u nás opravdu permanence ;) Jezdíme celoročně, většinu dní v roce.
  • Tohle kolo se dá za slušné peníze prodat dál.

No dobře, ale je fakt tak dobré?

  • Je lehké, takže se s ním dítě snadno skamarádí, není mu zatěžko vyjet menší stoupání či vést jej do stoupání většího. A nám zas není zatěžko ho v případě potřeby poponést.
  • Má místo řetězu řemen – nemusíte řešit údržbu.
  • Líbí se nám.

Má i další vlastnosti, které jej liší od ostatních kol velikosti 16”. Třeba dvojici rukou ovládaných brzd – nechám na vaší úvaze, zda není lepší mít u dětského kola torpédo (brzdu šlápnutím zpět). U klik je možno nastavit polohu pedálu blíž nebo dál od středu. 

Jsou ale věci, u kterých byste standardní řešení spíš uvítali. Na delší vzdálenosti, silnici nebo kopce používáme tažné zařízení FollowMe. Na minulé kolo Specialized Hotrock 12“ šlo bez problémů namontovat. Belter nemá ale standardní uchycení kol. Toto jsme vyřešili díky velmi vstřícnému přístupu Velo Fiala – pan Fiala nám na zakázku přední úchyt FollowMe pro Beltera za 400 Kč vyrobil.

Na netu najdete příběhy dětí, kterým se na normálním kole jezdit nechtělo a s Belterem si kolo oblíbili. Nechme stranou, že se může jednat o placené PR. Stát se to může, rozdíl v hmotnosti je skutečně v tomto případě zásadní. Náš případ to ale není – František jezdil rád na 7,6 kg těžkém Specialized 12“ a jezdí rád i na 5,6 kg těžkém Belteru 16“ (že je vetší kolo lehčí, je skutečně paradox).
Nadpozemské vlastnosti každopádně nečekejte. I Belteru může drhnout špatně seřízená véčková brzda. Na diskuzích se dočtete, že rodič vyměnil ihned po zakoupení Belteru pláště, atd.

Celkově jsme spokojeni. A co je hlavní, spokojený je František. Na kole jezdí do školky, k babičce, do města i na výlety. Současný stav, kdy obvyklé 16“ dětské kolo váží přes 10 kilo, normální není. Snad, za 10 nebo 15 let budou lehká dětská kola běžná a budou stát polovic, co Belter. My máme ale děti teď a jízdu na kole milujeme.