úterý 16. ledna 2018

Riviéra: o nás bez nás

Tento článek není úplně tak o car-free životě... nebo snad ano?
Žijeme ve Frýdku-Místku na místě, které se jmenuje Riviéra. Pláž, chechtání racků, paraplíčka v koktejlech. Tak to zrovna ne. Je to sídliště ze 60. let, které soudruzi asi kvůli blízkosti řeky takto poeticky pojmenovali. I když nám za domem nešumí moře, vybrali jsme si Riviéru jako místo, kde chceme žít. Z pohledu našeho car-free života je takřka dokonalé. 

Proč?
  • Sídliště je přívětivé k chodcům i cyklistům - za 10 minut pěšky jsme v centru Místku, za 15 minut na vlakovém a autobusovém nádraží.
  • Blízkost řeky - 5 minut chůze a jste na břehu řeky Ostravice, kolem které vede cyklostezka spojující Ostravu a Beskydy.
  • Klid - naše a další ulice jsou slepé a tudíž odkloněné od tranzitní dopravy - oproti jiným místům ve FM je to oáza klidu.
  • Domy jsou v postaveny v dostatečné vzdálenosti od sebe a člověk nemá pocit, že si se sousedy vidí do talíře.
  • Velké množství zeleně; bohužel kvalita zeleně už taky vysoká není.
  • Dobrá občanská vybavenost - potraviny, pošta, trafika, dětská hřiště, sportovní hřiště, škola a školky.
Na Riviéře bydlíme už 9 let a jsme tu spokojeni. Před dvěma lety jsme revitalizovali náš dům (Standa je předseda společenství vlastníku a vzal si to jako jeden ze svých cílů). Také náš byt prošel rekonstrukcí. A zhruba před rokem jsme se dozvěděli, že město zajímá stav veřejných ploch sídliště a že se připravuje revitalizace. Zní to skoro idylicky, co? 


"Hřiště" za našim domem
Plná nadějí jsem k plánované revitalizaci začala hledat informace a oslovila vedení města s dotazem, v jaké fázi je projekt a zda bude zapojena veřejnost. Vedení města reagovalo vstřícně a dokonce jsem se na toto téma několikrát setkala s náměstkem primátora. Příprava revitalizace ale už běžela a město vypsalo výběrové řízení na zhotovitele projektu. Jednání s městem pokračovala a rýsovala se možnost zapojit do revitalizace zkušené odborníky na občanskou participaci a revitalizaci sídlišť. Bohužel město ze spolupráce vycouvalo, i když náklady na odborníky měly být hrazeny z grantu. 

Po několikaměsíční anabázi jsem už byla dost unavená a frustrovaná a pochopila jsem, že městu jde jen o formální zapojení lidí (přestože to bylo jasné od začátku, ale doufala jsem, že s někým ve vedení města najdu společnou řeč). Na žebříku participace (více o konceptu zde) jsme tedy ve Frýdku-Místku na nejnižších příčkách :-( 

Rok se sešel s rokem a tadááá... máme tu výsledky studie revitalizace plné zelených stromečků a krásných hřišť. 

Naše ulice v novém hávu
Některá řešení se mi líbí (řešení nového chodníku na naší ulici, reflektování pěší a cyklistické dopravy, zachování hřišť, výsadba zeleně), jiná se mi nelíbí, ale chápu je (vznik nových parkovacích míst, parkovacího domu), některá nechápu vůbec (kde budou popelnice atd). 

Ale o to nejde...
Jde o to, že výsledná studie je názorem jednoho projektanta a jeho týmu. Lidí, kteří sice mají odborné znalosti, ale nulový vztah k místu. Naopak lidé, kteří na sídlišti žijí, znají jeho slabá a silná místa. Ví, kde se cítí dobře a kam se bojí chodit. Metod zapojení veřejnosti je mnoho a pokud je vůle vedení města, mohou vzniknout zajímavé podklady pro architekty. Lidé se navíc díky zapojení cítí být součástí celého procesu a mnohem více přijímají výsledné úpravy a ztotožňují se s novým prostorem.

Navíc se mi nezdá vhodné vybírat projektanta (raději prosím architekta) na základě výběrového řízení. Pokud je vyhlášeno výběrové řízení na projekt revitalizace a soutěží se podle nejnižší ceny, kdo zaručí kvalitu výstupů? V tomto případě se nabízí jako nejlepší řešení vypsat architektonickou/urbanistickou soutěž

Zdá se vám to jako sci-fi? Zapojení veřejnosti a ještě urbanistická soutěž? 
Je to běžná praxe v rozvinutých zemích a i v ČR najdeme příklady dobré praxe. Nejvíce mě oslovil příklad revitalizace Vnitrobloku Krašovská v Plzni. Skutečně zapojena veřejnost, architektonická soutěž, transparentní proces. 
Je mi smutno, že u nás o tomto nemá nikdo ani páru :-( 
Ok, řeknete si "no jo no, Plzeň, to je velké město, na to tam mají peníze". Tak co třeba Třešť? Nebo Broumov

Co mě na celé věci mrzí nejvíc, je to, že město promrhalo příležitost. Chystá se investovat desítky až stovky milionů korun do něčeho, co MOŽNÁ lidi budou chtít  a co MOŽNÁ  bude dobré. Pokud odhlédneme od takových "zbytečností" jako je demokratičnost procesu, občanská participace, transparentnost, přinejmenším by mělo veřejným činitelům jít o hospodárně investované veřejné peníze. 

Máte někdo podobnou zkušenost? Vidíte ještě šanci, jak revitalizaci přiblížit více lidem? Žijete na Riviéře a chcete se více zapojit? Budu ráda za vaše ohlasy. Díky :-)

PS: Jo a prý město zajímá, co si o revitalizaci myslíme. Pište na sidliste@frydekmistek.cz

PSS: Co bych si na Riviéře představovala já? Komunitní zahradu (skvělé místo, kde se potkávají lidé napříč generacemi), piknikové stoly, kopec pro děti na sáňkování. Když už nové parkování, tak na zelené parkovací dlažbě.