úterý 11. června 2013

Jak vybrat car-free golfky?

Nedávno jsem na blogu popisovala, jak vybrat car-free kočárek. Jak dítě roste, řešili jsme i to, jak vybrat car-free golfky. Golfky používáme hlavně při cestování v MHD, v meziměstských autobusech, kdy není jisté, že bude místo na kočárek, nebo když cestuje pouze jeden rodič s dítětem vlakem a musí se vícekrát přestupovat (dítě do manduky a složený kočárek do ruky). 

Následuje pár tipů, na co si dát při výběru pozor.

1. Hmotnost
Hlavní přednostní golfek je jejich nízká hmotnost. Golfky byste měli unést včetně naloženého dítěte (plus obsah košíku a tašky). Čím lehčí, tím lepší. My jsme si dali limit 6 kg. Při výběru kočárku vás můžou zlákat různé technické vychytávky, ale pozor na to, abyste neměli doma další sportovní kočárek, který s dítětem tak tak unesete. Nejlépe je využít pro výběr nějaký agregátor e-shopů např. Heureka.cz. Tam lze zadat jako kritérium vyhledávání hmotnost. 

2. Rozměry a tvar při složeném stavu
Golfky by měly být při složeném stavu co nejkompaktnější, radši delší tvar než široký. Dáte ho pak prakticky všude např. v autobuse mezi sedadla, ve vlaku nahoru do úložného prostoru. Delší tvar se vám bude také lépe nosit. Nikde nesmí nic nepřečuhovat, neměl by se sám rozkládat, měl by sám stát.

Takto ANO.
Peg Pérego Pliko Mini

Inglesina Swift


Takto raději NE.
Euro-Cart Lira

Quinny Zapp
3. Rozměry a tvar při rozloženém stavu 
Je dobré si pohlídat šířku kočárku. Skoro všechny golfky splňují "povolenou" šířku do 60 cm. I tak se šířka liší. Obecně opět platí, čím užší, tím lepší. Bude se vám lépe nosit, vejdete se i do úzkých dveří v autobusu. Ideál je podle mě do 50 cm. 
Tvar kočárku je také důležitý. Myslím, že klasický dvoustopý kočárek je pro přenášení snadnější než moderní čtyřstopý. Máte v hlavě jasnou představu, jak kočárek vypadá a nemůžese vám stát, že "zapomenete" na zadní kolečko a někde ho omylem urazíte např. při nastupování do autobusu.   

Takto ANO.
Inglesina Swift

Takto raději NE.
Quinny Zapp

4. Složitost/snadnost složení a rozložení
Golfky poměrně často skládáte a rozkládáte. Je dobré se zaměřit na to, aby jste byli schopni golfky rozložit a složit nejlépe jednou rukou. Náramně se to hodí, když zjistíte, že v autobusu už jeden kočárek je a vy byste se tam s druhým nevešli. Jednoduše dítě vytáhnete z kočárku, vezmete do náruče a volnou rukou kočárek složíte. Doporučuji si při výběru na youtube najít videorecenzi kočárku nebo si kočárek zajít zkusit do obchodu. 

My jsem si nakonec vybrali Peg-Pérego Pliko MINI Classico. Je fajn, snadno se skládá, je lehký, zatím žádné potíže. Jen na kočičí dlažbe strašně hrká, ale to každý golfáč.