středa 7. září 2016

Nové nosítko

Protože často cestujeme a kočárek naší Bělce nevyhovuje, potřebujeme opravdu kvalitní nosítko.
Nedávno jsme si pořídili nové.

Co jsme používali doposud?

Pro miminka jsou od narození ideální šátky. Zejména proto, že se přizpůsoví miminku i dospělému. Šátek se utáhne, kde je třeba, hlavička se může zpevnit vloženou plenkou a miminko je v měkoučkém šátku spokojené. 
Nevýhodou je složitější navázání. Technika se dá ale naučit a pak už to není problém. Z pohledu car-free je šátek komplikovaný hlavně proto, že při navazování by člověk měl stát a měl by mít kolem sebe dost prostoru. Navázat si miminko v autobuse je dost obtížné a navíc docela nebezpečné. Ideální také je, pokud si můžete miminko odložit, šátek si připravit a poté až dovázat. Nechat položené miminko jen tak na sedladle v autobusu není ideální. Ve vlaku už to jde lépe. Několikrát jsem to udělala a bylo to v pohodě.

Šátky jsou různé délky, materiálového složení, existují různé typy úvazů.
Já jsem měla ještě po Františkovi šátek Storchenwiege Anna. Kvalitní, pevný šátek, byla jsem s ním spokojena (mimochodem - právě ho prodávám, je tedy k mání :-)
Protože jsem šátkovala opravdu hodně, půjčila jsem si další tři šátky. Můj nejoblíbenější byl pamliškový HOPPEDIZ Chicago, fajn byl také Vatanai Tibet
Co se týče délky, doporučuji si koupit šátek delší. Dítě roste a s delším šátkem můžete nosit třeba i dítě dvouleté. Delší šátek je také praktický proto, že ho můžete zauzlovat na břiše a lépe se vám pak nosí batoh. Pokud je šátek kratší, uzel máte na bedrech a pak vás pod batohem tlačí. Rohle se ale dá vyřešit kroužkem na ring sling.


Bělku jsem v šátku nosila prakticky od narození a počítala jsem, že tak ve 4. měsíci přejdeme na nosítko. Po Františkovi jsme měli doma nosítku Manduca. S Františkem nám plně vyhovovalo. S Bělkou to bylo jinak. Protože je Bělka drobnější, v Manduce se mi nenosila dobře. I když jsem všechny popruhy poutahovala, vyzkoušela různé polohy, pořád mi nosítko nebylo pohodlné. Standovi naopak Manduca vyhovala, seděla mu, byl rád, že nemusí složitě vázat šátek.


Nové nosítko - jak jsem vybírali

Na trhu jsou desítky nosítek. Nosítka zavazovací, na sponu, šátková. Vyznat se v nabídce je docela kumšt. Pokud budete vybírat nosítko, doporučuji si najít ve vašem městě skupinu nosících maminek, zajít na sraz, vše vyzkoušet, prohlédnout a pak teprve nakoupit. Většina skupin se sdružuje přes Facebook a kdo hledá, najde. Ve Frýdku-Místku je skupina maminek velmi aktivní a velmi ochotně mi pomohly. Dodatečně tedy velké díky!

Naše požadavky na nové nosítko:
  • pohodlnost pro nosiče i miminko
  • snadná manipulace
  • do dvou let dítěte
  • pěkný design
Vyzkoušela jsem nosítko Tula, KiBiStorchenwiegeMei Tai Fidella a Bondolino.
Zjistila jsem, že nosítka na sponu mi nevyhovují. Mám vždy problém si vše dobře nastavit a někde mě pořád něco tlačí, jinde mám něco nedotažené. Nic pro mě. Navíc pokud si nosítko střídají oba rodiče, musí se nosítko vždy znovu přenastavovat :-/

Zaměřila jsem se proto na zavazovací nosítka. Mei Tai Fidella jsou krásná nosítka, ale manipulace pořád docela složitá. S nosítkem Storchenwiege byla manipulace fajn, ale má velmi úzký bederní pás, málo polstrované popruhy, celkově je vhodné spíš pro úplně malá miminka. Jako ideální se nakonec ukázalo Bondolino.


Je pohodlné.

Má široký bederní pás na suchý zip. Široké ramenní popruhy. Ideálně se přizpůsobí dospělému i miminku. Je vzdušnější než šátek i ostatní nosítka, protože je na straně volné bez přezky. 


Snadná manipulace.

Nosítko si člověk nasadí během minuty, zvládne to i muž ;-) Zvládám to i na sedadle v autobusu, ve vlaku, na lavičce. Jen rozvážu popruhy, miminko vyndám a udělám co je potřeba. Nosítko mám bederním pásem pořád na těle. Poté miminko vložím do nosítka, utáhnu popruhy, zavážu a je to. Super je, že si Bondolino může střídat několik nosičů a vždy jej během chvilky upraví podle sebe. 

Do dvou let dítěte.

Přestože je Bělka drobnější, nosítko ji skvělě pasuje. Až bude větší, dá se nosítku rozšířit sed mezi nožičkami (jsou tam takové trojuhelníčky, které se dají připnout). U větších dětí se dá nosítko nosit i na zádech.

Pěkný design

Ze začátku se mi Bondolino moc nelíbilo. Ale pak jsme narazila na verzi s pameliškami a bylo rozhodnuto :-)

Nosítko máme zhruba tři měsíce, absolvovali jsme s ním čtyři větší cesty, nosím ho denně doma i po městě a je fakt super. Nikde mě nic netlačí, je pěkné, Bělka je spokojená a my taky :-)