úterý 17. dubna 2012

Strasti s ČD

Tentokrát jeden lehce strastiplný zážitek.

Byli jsme v sobotu na návštěvě v Ostravě. Cesta tam v pohodě (autobusem a pěšky, doba cestování 1 hodina).
Ale cesta zpět se vyvíjela ne zcela podle našich představ.

Našli jsme si vlak 17:53 z Ostravy, Vítkovic s tradičním přestupem v Ostravě, Kunčicích na vlak směr Frýdek-Místek. Na přestup jsou v Kunčicích 3 minuty, což je akorát, protože vlak jedoucí z Ostravy, Vítkovic a druhý vlak z Ostravy, hl.n. směřující do Frýdku-Místku přijíždějí ve stejný čas na jedno nástupiště a člověk prostě jen vystoupí z jednoho vlaku, ujde pět metrů a nastoupí do druhého vlaku. No... v sobotu to tak nebylo.

Na nádraží do Vítkovic jsme došli včas, koupili jízdenku a pak přenesli kočárek na nástupiště. Nádraží Ostrava, Vítkovice je sice perfektní ukázka bruselského stylu (bohužel v rozpadu), ale je totálně bariérové a bez pomoci další osoby se s kočárkem prakticky na nástupiště nedostanete. Krátce po příchodu na nástupiště se ozvala oblíbená hláška "Vlak bude opožděn. Předpokládaná doba zpoždění bude asi 10 minut." Jsme na to docela zvyklí, takže jsme se nějak moc nenervovali, jen jsme doufali, že přípoj v Kunčicích na náš vlak počká, což obvykle dělá, pokud nemá vlak zpoždění déle než deset minut.
Vlak měl skutečně jen deset minut zpoždění, ale krátce po tom, co jsme vyjeli z nádraží, se vlak přibrzdil, zhasla světla a jel pak několik stovek metrů jako šnek. Pak se zase rozjel a za chvíli se ta samá situace se zpomalením opakovala. Takže zpoždění rostlo a my dojeli do Kunčič a vlak směr F-M nikde. České dráhy vtipně vyhodnotily, že těch pár lidí (cca 20) může počkat na další vlak, který jede za 45 minut. Ve všední den by to byla pohoda, protože vlaky jezdí co půl hodiny, čekali bychom nanejvýš 15 minut. Takhle to bylo horší. Naštěstí je v Kunčicích zrekonstruovaná hala a dalo se tam docela dobře, v teple, na sedadlech počkat na další vlak.


Dalším vtipem Českých drah je otvírací doba veřejných záchodků na nádraží v Kunčicích.
Ve všední den po 17:35 a v sobotu po 14:50 hodině smůla. Chlapi to řešili vycházkou před nádraží, ženy s přibývajícím časem více a více křížily nohy. Náš chlapeček měl dostatečnou zásobu plenek, takže dobrý.


Vlak z Kunčic do F-M jel už normálně a my byli před 20 hod. doma jak na koni.


Závěrem...někdy je to řehole cestovat vlakem, ale tohle se stává naštěstí jen výjimečně.


A veselá historka na závěr: Vlak, kterým jsme z Vítkovic do Kunčic jeli hlemýždím tempem, je asi už úplně kaput. Během našeho čekání na nádraží v Kunčicích se z tlampačů ozvalo: "Spoj z Kunčic do Svinova je zrušen. Děkujeme za pochopení." Lidi, co přijeli z Frýdku a chtěli se dostat do Svinova, měli ten den prostě smůlu...větší než my. Chtělo by to asi omlazení vozového parku :-)