středa 18. září 2013

Car-free matka na cestách

"Z Frýdku do Zlína vlakem? A sama? Ses zbláznila, ne?" Tak nějak zněla reakce některých mých kamarádek, když jsme jim popisovala náš (máma+1,5 starý syn) prázdninový výlet do Zlína. Pro hodně maminek je představa solo cestování veřejnou dopravou s malým dítětem doslova horor. Tento článek má ambici ukázat, že to jde a navíc si to účastníci zájezdu mohou užít
.

Klíčové jsou dvě věci. Mít dobré vybavení a vymáknout dobrý spoj. No a pak ještě dobře motivované dítě.

Co je dobré vybavení?
1. Lehký a skladný golfový kočárek, který složíte a rozložíte jednou rukou, který unesete i s dítětem do schodů, případně do vlaku. 
2. Velký batoh, do kterého nacpete všechno, co na výlet potřebujete. My jeli na 3 dny a všechno se pohodlně vešlo.
3. Malou kabelku, do které si dáte základní nezbytnosti jako peníze, mobil atd.

Co je dobrý spoj?
1. Rozumná doba na přestup (cca 15 - 30 minut).
2. Co nejrychlejší vlak.
3. Co nejvyšší kvalita vlaku.

My jeli vlakem, který měl 30 minut na přestup v Ostravě (akorát na překonání nadchodu, koupení vody, poběhání po hale a přesun na nástupiště). Jeli jsme vlakem EuroCity z Polska, který z Ostravy do Otrokovic jede 1h9m. Je to klimatizovaný pěkný vlak, což oceníte hlavně v letních vedrech. Pak už jen motoráčkem 18 minut do Zlína. Do/z vlaku mi vždycky někdo pomohl, případně jsme to zvládla sama (golfky jsou lehké a úzké a vlezou se prakticky všude).

Co je dobře motivované dítě? :-)
1. Miluje vlaky.
2. Miluje nádraží.
3. Miluje vlakový a nádražní personál (výpravčí je nejlepší, má totiž červenou čepici a píšťalku).
4. Těší se na tetu.
5. Těší se na zvířátka v ZOO, a kdo byl v ZOO Lešná, ví, o čem mluvím. Doporučuju!
6. Ve vlaku bude svačinka/oběd/večeře, budeme si číst, dívat se z okna a počítat BIMBAM (železniční přejezdy), bagry, traktory, krávy, koně atd. Bude tam pan průvodčí a dáš mu lístek a udělá CVAKCVAK. A další super věci, jako je záchod, dveře otevírající po stisknutí tlačítka, světelné tabule ve vlaku.......

Maminky/tatínci, nebojte se toho, zkuste to a uvidíte...třeba příště necháte auto doma a pojedete tím skvělým úžasným VLAKEM :-)