pátek 12. září 2014

Jak to dopadlo...ŠKOLKA = AUTO?

Od jara letošního roku jsme se zabývali hledáním školky pro našeho syna. Nejlépe takové, která bude podle jeho a našich představ a zároveň si budeme moct zachovat náš car-free životní styl. Více o našich jarních úvahách v článku Školka = auto?

Velmi jsme si přáli školku, která by respektovala našeho syna takového, jaký je a která by v něm rozvíjela schopnost respektovat ostatní. Školku, ve které by každý den zažil něco zajímavého, naučil se něco o světě, o lidech, o sobě samém. Tato kritéria pro nás splňovala Lesní školka Bezinka. Bylo ale jasné, že do Bezinky bude syn chodit dva, maximálně tři, dny v týdnu. 
A jak to tedy dopadlo?


Náš syn chodí 2 dny v týdnu do Bezinky v Palkovicích a 3 dny v týdnu do mateřské školy ve Starém Městě. Zvládáme to bez vlastního auta a jsme tedy dál car-free :-)

Jak u nás vypadá běžný provoz?
Tři dny v týdnu je syn ve vesnické mateřské školce. Docházková doba se liší podle situace:
  • 20 min pěšky, pokud prší (skákání do kaluží, zkoumání žížal, pozorování rozvodněné řeky apod.),
  • 15 min na odrážedle,
  • 10 min pěšky cesta dospělého zpět ze školky,
  • 5 min na kole v cyklosedačce.
Doprava autobusem možná není, i autem je to paradoxně dál. Školka je totiž za řekou a most pro auta je 1,5 km daleko. Máme za sebou 14 denní bezproblémový provoz. Nejvíce využíváme dopravu na kole s cyklosedačkou. 

Dva dny v týdnu je syn v Bezince.  
Doprava se opět liší podle počasí. Dá-li se, jezdíme na kole s cyklosedačkou. Cesta trvá 20-30 minut, podle směru a obsazenosti kola. Trochu z kopečka do kopečka, ale jako ranní projížďka super. Odpoledne si trasu někdy i protáhneme - projedeme se jinudy, zastavíme na přehradě, hřišti, na nanuk apod.

Prší-li (a do budoucna: sněží, je zima, tma), kombinujeme autobus a spolujízdu autem.
Jako zázrakem od září do/z Palkovic jezdí linka č. 16 ČSAD Frýdek-Místek. Zastávku od domu máme 15 minut dětské chůze a do Bezinky je to ze zastávky cca 150 metrů. Autobus jezdí v ideální čas: 7:44 z Místku - 8:03 v Palkovicích,  zpět v 16:28 a doma jsme před 17 hodinou. Navíc je MHD ve F-M zdarma.

Bohužel neexistuje návazný spoj, který by rodiče zase kolem 8:20 zavezl zpět do města, resp. autobus je to okružní a vrací se hned zpět do F-M. 
Proto návrat do města využíváme spolujízdou. Jsme v kontaktu s třemi rodiči, kteří v tyto dny vozí děti do Bezinky a domluvili jsme se, že mě (nebo manžela) hodí cestou domů/práce zpět do města. Podobě, když jedou odpoledne do Bezinky, nabere mě ve městě a my se společně se synem vracíme autobusem zpět. Zvažovali jsme možnost spolujízdy i se synem, ale kvůli každodenní instalaci autosedačky, nutnosti žádat zajíždění až k našemu domu a časové investici lidí, kteří se nám rozhodli pomoct, jsme tuto variantu zavrhli.

Velkou pomocí je pro nás též dědeček. Dohodli jsme se, že jedno odpoledne bude syna vyzvedávat autem z Bezinky. Tudíž to pro nás znamená jen tři cesty do/z Bezinky, které dokážeme obsloužit. Dojíždění do Bezinky je pro nás náročnější, než do klasické školky, ale oba dva pracujeme z domu, máme časově flexibilní práci a můžeme si cestu pružně plánovat podle aktuálních potřeb. 

Ještě aby sněmovnou prošel upravený zákon o dětských skupinách. Stále je možnost podepsat Petici za záchranu lesních školek určena PS PČR

Děkujeme touto cestou všem, kteří nám umožnili zůstat car-free. 
Lesní školce Bezinka za podporu, rodičům z Bezinky za výpomoc a vstřícnost, dědečkovi za vstřícnost a ochotu a ČSAD Frýdek-Místek za dobrou komunikaci.