úterý 12. května 2015

Uherskohradišťsko na kole s prckem v sedačce

Na Moravě máme několik prima oblastí, kam vyrazit na kole s prckem ve vozíku nebo sedačce. Za zmínku určitě stojí Cyklostezka Bečva, Lednicko-Valticko, Podyjí nebo Uherskohradišťsko. Za krásami okolí Uherského Hradiště jsme se s kolem a sedačkou vypravili v létě 2013. 
Pokud hledáte tip na krátkou jarní cyklodovolenou nebo víkend, může se vám náš článek hodit.


Cesta a ubytování
Z Ostravy jezdí do Starého Města u Uherského Hradiště vlaky, které berou kola. Protože jsme plánovali výlety nalehko, vzali jsme vše potřebné do krosny – nástup do vlaku je s ní jednodušší, než s brašnami. Ubytování jsme hledali na stránkách www.cyklistevitani.cz. Vybrali jsme Penzion Max v Starém Městě u Uherského Hradiště a byli s ním nadmíru spokojeni: nedaleko nádraží, blízko cyklostezek, vše v pořádku, s vybavením pro děti, nic nebyl problém (ani příjezd v 10h, ani odubytování v 18h).



Cyklovýlet do Ostrožské Nové Vsi
Staré Město spojuje s Uherským Hradištěm cyklostezka. Na Masarykově náměstí se dá na zahrádce dobře najíst. Vyrazili jsme po cyklostezce podél řeky Moravy, která vede do Kostelan. Přitom míjí zdymadlo a pohodové občerstvovací stanici U Jezu. Po cyklostezce „Uherskohradišťské“ se dá dále dostat k Ostrožským jezerům. U jednoho je i nudapláž, smočit se můžete ale kdekoli. V Ostrožské Nové vsi se napojuje cyklotrasa č. 47, která nás dovede zpět do Uherského Hradiště. 
Pohodových 25 km po rovině, celá trasa s vyloučením automobilové dopravy.





Cyklovýlet do Velehradu a Buchlovic
Po Moravské vinné stezce vyrážíme ze Starého města do Velehradu. Obdivujeme klášter, dá se zajít i do Archeoskanzenu. Za Velehradem vyjíždíme jeden kopec do Tupes a druhý do Buchlovic. Dá se tam strávit pohodový čas v krásné zámecké zahradě. Po okreskách přes Boršice a Nedakonice se dostáváme opět k řece Moravě a prima cyklostezce podél ní.
Výlet sem tam kopec, 30 km dlouhý, s pozoruhodnými místy po cestě.





Cyklovýlet do Napajedel
Pokud se Vám stane, že je půl dne nic moc počasí, nevadí, ve Starém Městě mají Kovozoo. A když už se počasí umoudří, je tu přece to nejlepší na závěr: Baťův kanál a cyklostezka podél něj. Po ní a dál po cyklostezce podél řeky Moravy byste krásně dojeli až do Kroměříže. My to vzali z Uherského Hradiště do Napajedel a zpět, opět rovinatých 30km, bez aut. Po Baťově kanále jezdí i lodě, vaše dítka jistě ocení množství zdymadel. Na začátku Baťova kanálu najdete restauraci Přístav s rybími specialitami. 



V Kovozoo